Food Quality Center

Home >> Services >> Agriculture >> Food Quality Center >> List of Services
        
 

List of Services

 
 


فحوصات كيميائة للمنتجات الغذائيّة
(مربيات، مخللات، صلصات، معلبات، مجففات، مجلدات...)

طريقة الفحص

  • pH

pH meter

  • Acidity

Titrimetric

  • Brix

Refractometer

  • Salinity

Refractometer / Titrimetric*

  • Vacuum

Gauge

  • Head space

USDA ruler

  • Consistency test

Bostwick

  • Mass

Balance

  • Moisture

Infra red / oven*

  • Water activity

Water activity meter

  • Oxygen detection

Oxygen analyzer

  • Density

Density meter

  • Colorants

HPLC*

فحوصات كيميائية للحليب ومشتقاته

طريقة الفحص

  • Acidity

Titrimetric

  • Milk analysis (ph, protein, fat, SNF, total solids, density, added water, lactose, freezing point)

Lactoscan analyzer

  • Moisture

Infra red / oven*

  • Fat content

Gerber

  • Ash %

Furnace*

  • Dry matter

By calculation

  • Salinity

Refractometer / Titrimetric*

  • Phosphatase  activity

Kits*

  • Protein

Kjeldahl *

فحوصات كيميائية للعسل و الزيوت النباتية

طريقة الفحص

  • Diastase activity in Honey 

Spectrophotometer*

  • Electrical Conductivity       

Conducti-meter

  • H.M.F (hydroxylmethylfurfural) in Honey   

Spectrophotometer* or  HPLC*

  • Lactone- acidity-Total acidity-Free acidity in Honey

Titrimetric*

  • Moisture %

Refractometer / Oven*

  • Fructose 

HPLC*

  • Glucose  

HPLC*

  • Sucrose  

HPLC*

  • pH

pH meter

  • K factor for Olive Oil

Spectrophotometer*

  • Density

Density meter

  • Total soluble solids (Brix)

Refractometer

  • Viscosity test

Visco - meter

  • Water Activity 

Water Activity meter

  • Free Fatty Acid (Oils, Fats, Olive Oil)

Titrimetric

  • Peroxide Value (Oils, Fats, Olive Oil)

Titrimetric

  • Saponification  number (Oils, Fats, Olive Oil)

Titrimetric

  • Iodine Value (Oils, Fats, Olive Oil)

Titrimetric

  • Consistency test
Brookfield
  • Ash %

Furnace *

فحوصات كيميائية لمياه الشرب المعبأة /ابار/شفه

طريقة الفحص

  • Hardness

Rapid Test / Titrimetric*

  • pH

pH meter

  • Electrical Conductivity       

Conducti-meter

  • TDS

Conducti-meter

  • Turbidity

Spectrophotometer*

  • Nitrate

 Spectrophotometer*

  • Nitrite

Spectrophotometer*

  • Sulfate

Spectrophotometer*

  • Total Iron

Spectrophotometer*

  • Chloride

Titrimetric*

  • Magnesium

Titrimetric*

  • Alcalinity

Titrimetric*

 فحص المايكو توكسين ( أفلاتوكسين – اوكراتوكسين .....)            

طريقة الفحص

  • Total Aflatoxin

(ELISA) method

  • Aflatoxin B1

(ELISA) method

  • Aflatoxin M1

(ELISA) method

  • Ocratoxin

(ELISA) method

  • Melamine

(ELISA) method

  • Total Aflatoxin

(HPLC) method

فحوصات جرثومية للماء – لحوم – اسماك – البان و اجبان – حبوب – عصائر ...

طريقة الفحص

  • Total Viable Count

Culture Methods

  • Escherichia coli

Culture Methods

  • Fecal coliform

Culture Methods

  • Total Coliforms

Culture Methods

  • Enterococcus

Culture Methods

  • Anaerobic Count (sulfite reducing bacteria)

Culture Methods

  • Pseudomonas  aeruginosa

Culture Methods

  • Staphylococcus aureus

Culture Methods

  • Salmonella species

Culture Methods

  • Listeria monocytogenes

Culture Methods

  • Bacillus  cereus

Culture Methods

  • Yeast and molds

Culture Methods

  •  Somatic cell count
>Nucleometer


* قيد التحضير.

ملاحظات:

1. ان الفترة الزمنية للفحص الكيميائي تستغرق يومي عمل كحد اقصى بحسب نوع الفحص.
2. ان الفترة الزمنية للفحص الجرثومي تستغرق بين 24 ساعة و أربعة ايام بناءً على نوع البكتيريا.
3. تعتمد في كافة الفحوصات معايير الأيزو و AOAC.
4. الخدمات الاضافية في المركز:
a. بطاقة المعلومات البيانية وبالأخصّ، المكونات الغذائيّة لكافة المنتجات Nutritional Facts
b. دراسة مدّة الصلاحيّة.و المعالجة الحرارية خاصة المتابعة بتسجيل السلع لدى FDA (أف د أي).